VISIBILITY v spolupráci s ďalšími európskymi digitálnymi agentúrami spustila projekt digitálnej akadémie. Dohromady sa ho zúčastňuje 17 študentov, z toho 5 Slovákov. Aké sú ich dojmy z prvého týždňa?

Ako funguje akadémia?

O fungovaní akadémie sa viac dozviete v článku Lukáša, jedného z účastníkov akadémie, ktorý sa čoskoro objaví na našom blogu. V skratke ide o medzinárodný projekt, ktorého úlohou je počas troch mesiacov naučiť vybraných uchádzačov čo najviac informácií o webovej analytike.

Po troch mesiacoch sa vrátia do svojich materských agentúr a začnú získavať prax na reálnych projektoch. Naša slovenská skupina bude pôsobiť pod značkou DASE (Digital Analytics Support Europe). Tvoria ju títo ľudia: Veronika, Lukáš, Majo, Tomáš a Peter.

Aký je plán?

Plán akadémie je pomerne jednoduchý. Začína sa týždňovým intenzívnym školením, po ňom nasledujú dva týždne samoštúdia a riešenia pripravených úloh v domovskej krajine a potom zase týždňové školenie.

loga-akademie

Akadémiu s oficálnym názvom International Analytics Academy organizujú štyri agentúry – slovenská VISIBILITY, holandská MaxLead, nemecká RankingCheck a francúzska AWE. Miesto, v ktorom sa konajú prednášky, sa preto obmieňa.

Študenti tak okrem získaných informácií majú šancu spoznať mestá, ako Leiden a Amsterdam v Holandsku, Kolín v Nemecku, Paríž vo Francúzsku a, samozrejme, aj Bratislavu. V každom meste strávia týždeň, vrátia sa domov a po dvoch týždňoch cestujú do iného mesta. Takto sa postupne prestriedajú všetky agentúry.

Aký bol úvodný týždeň?

Za sebou už máme prvý prednáškový týždeň. Konal sa v holandskom meste Leiden, ktoré je sídlom agentúry MaxLead. Jeho úlohou bolo dať študentom všeobecnejšie informácie o online marketingu, webovej analytike a jej limitoch, tvorbe marketingových plánov, definovaní KPIs a pochopení nákupného procesu.

ucastnici

Našich slovenských účastníkov som sa spýtal tri otázky a tu sú ich odpovede.

Čo si očakával od prvého týždňa akadémie?

  1. Peter: „Očakával som hlavne úvod do problematiky webovej analytiky a marketingu ako takého, oboznámenie sa zo základnými pojmami a princípmi, na ktoré budeme nadväzovať v ďalších týždňoch akadémie. Taktiež som očakával, že sa ľudia z rôznych agentúr lepšie spoznajú a že vytvoria jeden kolektív, ktorý dokáže spolupracovať aj po návrate do svojich „domovských“ agentúr.”
  2. Veronika: „Nemala som nijako vyhranené očakávania, bola som skôr zvedavá. Čo budeme robiť, aké to tam bude, ako budú vyzerať workshopy alebo prednášky, akí budú ľudia, či si budeme rozumieť (v jazyku aj osobnostne). :)”
  3. Mayo: „Moje očakávania boli spojené hlavne s tým, aká skupina sa tam stretne a že tam budú ľudia, ktorých digitálna analytika baví. Takisto som bol zvedavý, ako to bude všetko v angličtine prebiehať a aká bude komunikácia medzi ľuďmi.”
  4. Tomáš: „Zoznámenie sa s ľuďmi, s akadémiou, školeniami a podobne.”
  5. Lukáš: „Začiatok skvelého projektu s ľuďmi, ktorí sú rovnako motivovaní ako ja. Rovnako som očakával workshopy, ktoré nás prevedú svetom webovej analytiky.”

Boli tieto očakávania splnené?

  1. Peter: „Jednoznačne áno, možno až prekročené. Prezentácie boli veľmi pútavé, no hlavne sa mi páčili následné workshopy, kde sme si mohli aj prakticky vyskúšať to, čo sa v ten deň preberalo. Čo sa social programu týka, myslím si, že sa kolektív celkovo viac stmelil a splnilo to tak svoj účel.”
  2. Veronika: „Ale aj napriek tomu, že som nemala predstavu o tom, čo od toho očakávať, môžem povedať, že ma každý deň niečo milo prekvapilo. Či už v komunikácii s ľuďmi, alebo prostredím, aké tam bolo a aké nám aj oni ako hostitelia pripravili. Vedela som už prvý deň, že ma táto skúsenosť posúva ďalej v jazyku, v nových vedomostiach a prekonávaní komfortnej zóny. :))”
  3. Mayo: „Jednoznačne boli. Celá skupina bola skvelá, priateľská a vyzeralo to, ako by sme sa poznali roky. Sú to ľudia, ktorí vedia čo chcú, a preto bolo super zážitkom sa s nimi baviť o profesionálnych veciach, ako aj voľnočasových. Rick predviedol skvelú robotu za celý týždeň a zdieľal s nami super informácie a insighty. Bolo skvelé sledovať experta na digitálnu analytiku, s akou ľahkosťou vie prednášať komplikované veci a ešte v anglickom jazyku tak, aby sme tomu všetci dôkladne porozumeli. Ja osobne som nemal s angličtinou žiaden problém a rozumel som všetkému. Takisto som mal možnosť rozprávať sa aj s Rickom a inými ľuďmi z Maxlead, ktorí mi porozprávali o záujmových veciach, ako oni pracujú, napríklad na atribučných modeloch a metódach ich nastavenia. Veľmi zaujímavá vec, a preto sa teším na nadchádzajúci týždeň, kde danú problematiku budeme preberať.”
  4. Tomáš: „Jednoznačne, dokonca aj viac ako splnené. :)”
  5. Lukáš: „Realita prekročila očakávania. Z prvého týždňa projektu som odchádzal so štipkou melanchólie, ako i s narastajúcou motiváciou. Rovnako aj workshopy boli výborne zvládnuté a odniesol som si z nich kopu vlastných poznámok i kopu vedomostí.”

Keby si mal napísať jednu myšlienku, čo ťa najviac oslovila, ktorá by to bola?

  1. Peter: „Gary Vaynerchuk a jeho: Marketers Ruin Everything. 😀 Tohto „týpka“ som si vyhľadal na youtube a napozeral som si od neho už dosť veľa videí, určite stojí za to…”
  2. Veronika: „Možno ani nie tak myšlienka, ale skôr ma zaujal taký nový pohľad na digitálny marketing, na to všetko, čo obsahuje, s čím som sa predtým až tak do hĺbky nestretla. A úplne inak sa pozerám teraz aj na webové stránky.”
  3. Mayo: „Vytvorenie digitálnej akadémie! Prečo? Lebo bolo príjemné vidieť ľudí z rôznych krajín schopných spolu robiť, komunikovať, pomáhať si a rovnako sa aj zabaviť. Každý má svoj originálny background a skúsenosti. Preto je skvelé vidieť ľudí zdieľať svoje skúsenosti, aby ostatní mohli napredovať. Podľa mňa v tom prvom týždni rezonovala táto myšlienka vytvorenia medzinárodnej akadémie. Nikto nevedel, čo čakať a osobne si myslím, že to predčilo všetky očakávania a bolo to po každej stránke geniálne.”
  4. Tomáš: „Marketing is a terribly misunderstood subject in business circles and in the public’s mind. Companies think that marketing exists to support manufacturing, to get rid of the company’s products. The truth is the reverse, that manufacturing exists to support marketing. The company can always outsource its manufacturing.”
  5. Lukáš: „Celý čas mi rezonovala v hlave veta, ktorú povedala Kristin – koordinátorka projektu: Happy cows give you more milk.”

Čo nás čaká ďalej?

Už o pár dní odlietame znovu do Holandska a v pondelok 24.10. začína druhý prednáškový týždeň v Leidene. Okrem prednášok nás čaká aj návšteva v amsterdamskej pobočke Google a, samozrejme, aj sociálny program, aby sa utužili vzťahy medzi študentmi.  🙂