Si študent a uvažuješ čomu sa venovať v budúcnosti? Alebo rozmýšľaš nad zmenou pracovného zamerania? Prípadne chceš rozšíriť svoje znalosti? Je online marketing oblasť, ktorá pripadá do úvahy? V tom prípade si na správnom mieste! Prečítaj si článok, ktorý ti pomôže urobiť to správne rozhodnutie pre teba.

Momentálne hľadáme do DASE analytikov a analytičky. Viac o pozícií tu. 🙂

Obsah článku



Tento článok vznikol ešte pre korona vírusom. Myslím si však, že je aktuálny aj teraz. Ekonomika aj svet marketingu sa zmení a v tejto chvíli nikto nevie povedať ako. Marketing je však zručnosť, ktorá sa ti hodí, či už sa rozhodneš v ňom pracovať, alebo budeš mať raz vlastnú firmu, ktorú bude potrebné propagovať.

Práve čas karantény môže byť vhodný na to, aby si sa ponoril/a do tajov marketingu, zistil/a, či je to pre teba to pravé a začal/a študovať. Ako píšem nižšie v článku, zdrojov na učenie je neúrekom. 😉

V DASE sa venujeme výlučne digitálnej analytike, ktorá je neoddeliteľnou (a stále dôležitejšou súčasťou) marketingu. Všetky menované princípy a dôvody sa vzťahujú špecificky na analytiku, rovnako však aj na marketing ako taký.

Prečo si myslím, že “mám právo” písať na túto tému?

V online marketingu pracujem 10 rokov. Od riadenia SEO projektov som sa presunula k riadeniu tímov, výberu ľudí a riadeniu agentúry Visibility. Vyskúšala som si aj stranu klienta ako Head of digital marketing & sales v Tatra banke. V súčasnosti mám agentúru DASE, som konzultantka na voľnej nohe (nazývaná aj freelancer) a venujem sa prednášaniu a mentorovaniu. Marketing teda nielen prakticky vykonávam, ale venujem sa aj výberu ľudí do marketingových tímov. Mám prehľad o tom, kde trh je a čo potrebuje. Preto si dovolím povedať, že hlavne rady “ako začať”, sú z prvej ruky. 😉

Online vs. offline marketing

Predtým ako prejdem k dôvodom, prečo robiť v tejto oblasti, by som sa ešte pozastavila nad často diskutovanou otázkou online vs. offline marketingu a do toho ešte ďalší pojem, digitálny marketing.

Niektorí tvrdia, že offline marketing vymiera, iní, že online marketing ako pojem nedáva zmysel a používajú slovo digitálny (čiže zahŕňa nielen správanie sa v online priestore na webe, ale aj na mobilnom zariadení, v aplikácii a pod.). Podľa môjho názoru by sa mohol postupne zaužívať už len pojem “marketing”. Bez prívlastkov. A to z dôvodu, že hranice medzi offline a online (resp. digitálom) sa neustále stierajú a aj my v rámci analytiky riešime, ako prepojiť online správanie s offline dátami.

Takže, ak aj ty budeš riešiť či ísť do marketingu, skôr ako offline/online/digitál, rieš konkrétnu oblasť, ktorej sa chceš venovať. Viac o tom v časti „Sleduj všetko, no sústreď sa len na jedno“.

Klient vs. agentúra vs. freelancing

Ak si vo svete marketingu nový/á, mal/a by si vedieť, že existujú dve strany. Strana klienta a strana agentúry (prípadne freelancera). Alebo inými slovami, strana zadávateľa a strana dodávateľa. Ja som prešla z agentúry Visibility na stranu klienta Tatra banka. Musím povedať, že po profesionálnej stránke ma len málo vecí posunulo tak, ako toto. Kým si nezažiješ oboje, nemáš celý obraz. Takže jednoznačne odporúčam skúsiť obe strany.

Samozrejme, ak je človek niekde spokojný, tak by mal zvážiť či odíde, len aby skúsil niečo iné. Dobrý job a hlavne dobrých kolegov, si treba vážiť. Nie je to samozrejmosť. Tiež poznám mnoho veľmi dobrých marketérov len z jednej strany „barikády“. Takže to určite nie je nevyhnutnou podmienkou pre úspech.

Ak si ešte na škole alebo hľadáš prvé zamestnanie v tejto sfére, tak skús nejaké časovo obmedzené stáže. Aj krátka skúsenosť z oboch strán je viac ako žiadna. 😉

A teraz k veci. Prečo pracovať v marketingu?

1. Je to budúcnosť

Už je to pár rokov, čo počúvame o tom, ako technológie (IA, automatizácia) zmenia pracovný trh. Existuje k tomu aj množstvo výskumov. Konečne tu máme aj jeden, ktorý sa týka priamo Slovenka s názvom Digital Challengers Study Slovakia, McKinsey 2018. Určite odporúčam prečítať celú správu. V tomto článku však vyzdvihnem pár zaujímavých faktov.

Za posledných 30 rokov sa z pohľadu digitalizácie a otvorenosti ekonomiky, vyformovali 3 skupiny štátov:

  • Digital frontrunners– vysoko digitalizované a zároveň relatívne otvorené ekonomiky. Patria sem Belgicko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Írsko, Luxembursko, Holandsko, Nórsko a Švédsko.
  • EU Big 5– najväčšie ekonomiky Európy. Menej, stále však vysoko, digitalizované. Vzhľadom na veľkosť trhu sú však viac orientované dovnútra. Patria sem Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Španielsko a Spojené kráľovstvo.
  • Digital challengers– medzi ktorých patríme aj my. Sú tu ekonomiky, ktoré majú veľký potenciál práve na rast v oblasti digitalizácie. Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Poľsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko.

Ako sa píše v správe: „DIGITALIZÁCIA BY MOHLA BYŤ ĎALŠÍM ZDROJOM UDRŽATEĽNÉHO RASTU SLOVENSKA, PRINÁŠAJÚC 16,1 MILIARDY EUR V PRÍRASTKU HDP DO ROKU 2025. Naša analýza ukazuje, že urýchliť digitalizáciu a smerovať k technologicky orientovanej ekonomike má veľký potenciál na umožnenie nového rastu, ktorý Slovensko tak veľmi potrebuje. Dosiahlo by tak 16,1 miliardy eur v zvýšenom HDP, čo je ekvivalent 19 percent HDP Slovenska v roku 2016. Digitálna ekonomika na Slovensku už v roku 2016 tvorila 4,8 miliardy eur – ekvivalent 5,9 percenta HDP (celkové HDP 81,2 miliardy eur). Pri optimistickom scenári by podiel digitálnej ekonomiky mohol na Slovensku do roku 2025 narásť na 20,9 miliardy eur, čo by predstavovalo 16,9 percent HDP Slovenska (celkové HDP 123,8 miliardy eur).“

Správa tiež ukazuje, že oproti štátom z ostatných 2 skupín pracujeme viac hodín, no produkujeme nižšie HDP. Sme teda menej efektívni.

efektivita, práca v marketingu

Digitalizácia, automatizácia a inovácie, podľa mnohých, predstavujú hrozbu v podobe straty zamestnania. Pracovných príležitostí však nebude menej, len sa mení dopyt po konkrétnych zručnostiach. Zatiaľ, čo dopyt po fyzickej, manuálnej práci a základných kognitívnych zručnostiach klesá, dopyt po technologických zručnostiach a soft skills (sociálnych a emočných schopnostiach) bude rásť.

práca

A čo sú tie technologické zručnosti? Patria sem všeobecné digitálne zručnosti, ktoré budú musieť postupom času ovládať všetci, keďže budú súčasťou takmer každej práce. Ďalej sú tu špecializované technické zručnosti ako pokročilé programovanie či Machine Learning. A taktiež doplnkové, kde radíme práve digitálny marketing či pokročilú analytiku.

Čo z tohto celého vyplýva? Digitalizácii sa nevyhneme. Je treba byť na ňu pripravení. A práve digitálny marketing je jedna z oblastí, ktorá má v budúcnosti veľký potenciál.

2. Pomáha nám lepšie rozumieť svetu okolo nás

Či už si to chceme priznať alebo nie, marketing je všade okolo nás. Tvorí obrovskú časť našej reality. Keď kráčame po ulici, otvoríme sociálne siete alebo sa rozprávame s kamošom o tom, ktorý telefón kúpil a prečo. Obzvlášť v digitále vznikajú nové a nové spôsoby personalizovania a cielenia reklamy. Nové a nové spôsoby ako doručiť posolstvo priamo k cieľovému zákazníkovi. Keď pracuješ v tejto oblasti a chápeš princípom a možnostiam, lepšie rozumieš tomu, čo vidíš alebo aj nevidíš vo svete okolo seba. Tým pádom vieš robiť kvalifikovanejšie rozhodnutia, ako niekto, kto si tento vplyv vôbec neuvedomuje. Pozor! To však neznamená, že na teba marketing prestane fungovať. Ja a moje nákupy sú toho živým príkladom. 😉

3. Všetci ho potrebujú

Je na čase, aby sme si uvedomili, že marketing nie je zlo. Marketing je len nástroj. A rovnako, ako každý iný nástroj, sa dá použiť dobre a zle. Ktorá možnosť to bude, rozhodujú ľudia.

Predstava, že mať dobrý produkt, napísať skvelý článok, pomáhať druhým či byť skvelý odborník, samo o sebe stačí, je naivná. Nič z tohto sa nedostane medzi ľudí, pokiaľ to nebude podporené marketingom. Nič! Pričom sa nebavíme len o platenej reklame. Túto možnosť nemusia využívať všetci. Ale už len to, že niečo dáte na svoj súkromný profil, poviete o tom cielene kamošom, je marketing.

Takže opakujem. Marketing potrebujú všetci. A je len na nás ľuďoch, ako tento nástroj použijeme.

4. Všetci potrebujú online marketérov

Veľmi jednoduchá logika. Niekto ten marketing, ktorý všetci potrebujú, musí robiť. Ako som spomínala na začiatku, pracujem v tejto oblasti 10 rokov. Z toho 8 sa venujem aj výberu ľudí do tímu. Za tieto roky sa situácia otočila. Zatiaľ čo 7 rokov dozadu sa nám na každú pozíciu hlásili desiatky kandidátov a oni nás presviedčali, že sú pre nás tí praví, teraz je to úplne naopak. Firmy musia presviedčať kandidátov, že oni sú pre nich tie pravé. Doslova sa predháňajú v benefitoch a v tom, čo dokážu ponúknuť. Takto napríklad vyzerajú benefity u nás v DASE. „Zohnať“ kvalitného seniora sa rovná zázraku. Fluktuácia v agentúrach a vo firmách sa výrazne zvyšuje, marketéri migrujú od jednej dobrej pracovnej pozícii k druhej. Nehovoriac o tom, že mnohí sa rozhodnú ísť cestou freelancovania.

Pre kvalitného marketéra, ktorý robí kvalitnú prácu a maká na sebe, nikdy nebolo ľahšie mať prácu.  Prišiel však korona vírus a len ťažko predpokladať, aký bude mať celkový dopad na ekonomiku. Už teraz však vieme povedať, že táto situácia veľmi ovplyvní sféru marketingu a teda aj dopyt po marketéroch. Marketing však bude potrebný aj v čase krízy a hlavne po nej. Vtedy bude rozhodovať, či ste naozaj kvalitný marketér a robíte kvalitnú prácu.

5. Flexibilita

Marketing je veľmi pokroková oblasť a prejavuje sa to aj na pracovných podmienkach. Nielen v agentúrach je miera flexibility naozaj vysoká, ale aj vo firmách. Príkladom je aj korporácia ako je Tatra banka, kde sa prestalo pípať, zaviedli sa homeoffice či sabatikal.

Skrátka a dobre túto prácu môžete robiť odkiať chcete a takmer hocikedy. V DASE napríklad robíme pondelky a piatky z domu. 3 dni sa stretávame v kancli, ale nesledujem presný čas, kedy ľudia prichádzajú či odchádzajú. Nie je problém ani to, keď chce niekto odísť na mesiac preč a pracovať napríklad z Thajska.

Samozrejme, treba brať do úvahy, že fungujeme v ekonomike, ktorá má niektoré pravidlá jasne dané a treba sa im prispôsobiť. Napríklad, že pracovné stretnutia s klientmi, bývajú väčšinou v štandardnom pracovnom čase. Tiež si myslím, že na to, aby chémia v rámci tímu správne fungovala, tak sa musia ľudia pravidelne stretávať a tráviť spolu čas. Preto fungujeme v rámci štandardnej pracovnej doby, nie napríklad po nociach. 😉

6. Selfpromo

Ako marketér si môžeš budovať svoje vlastné meno. Či už písaním článkov, prednášaním alebo komunikáciou na sociálnych sieťach. Vďaka tomu si budeš môcť vyberať z viacerých pracovných možností. Alebo si v budúcnosti vytvoriť hocijaký vlastný projekt či firmu a vďaka tomu, že už budete mať vytvorené publikum, sa bude šíriť ľahšie.

7. Môžeš pomáhať

A to v prvom rade neziskovým organizáciám. Ak chceš mať dobrý pocit, že prispievaš na vec, ktorej veríš, vieš pomôcť práve svojim know-how. Rovnako sa môžeš zapojiť aj do iniciatív, ktoré majú pre teba zmysel. Kampaň postavmesaspolocne.sk je výsledkom spojenia nadšených marketérov. V neposlednom rade môžeš pomôcť rodine či kamarátom, ktorí majú vlastné podnikanie či projekt a nevedia sa v zložitom svete marketingu zorientovať.

Ako na to

Zdá sa ti po týchto riadkoch marketing o niečo viac atraktívny a zvažuješ, že mu dáš šancu? Ako začať…

Máš na to povahu?

Každý človek by mal prísť na to, čo je v živote jeho poslaním a aký druh práce je pre neho ten pravý. Niekto na to príde skôr, iný neskôr. A je to tak úplne v poriadku. Ako každá iná práca, ani marketing nie je pre každého. Skús si úprimne odpovedať na otázky:

  • Mám rád/a zmeny?
  • Mám rád/a zmeny, ktoré sa dejú rýchlo?
  • Sledujem rád novinky?
  • Som iniciatívna/y?

Skús si na ne odpovedať z pracovného pohľadu. Niekedy sa totiž správanie v súkromí môže od toho pracovného líšiť. Ja som napríklad v práci veľmi organizovaná a v súkromnom živote som iná. Ja to nazývam spontánna, niektorí moji blízki chaotická. 😀

Posledná otázka je zároveň najdôležitejšia. Podľa môjho názoru, sú vlastná iniciatíva a nadšenie pre prácu tie najlepšie kvality, ktoré môže zamestnanec mať.

Chceš to vôbec robiť?

Nemusíš na všetky nasledovné otázky odpovedať kladne. Dajú ti však nápovedu, či je pre teba téma marketingu aspoň trošku relevantná.

  • Verím tomu, že marketing nie je zlo, ale nástroj nevyhnutný na dosiahnutie úspechu?
  • Viem z hlavy vymenovať aspoň 3 značky, ktoré mám rád/a vďaka ich marketingovej komunikácii?
  • Čítam novinky z hocijakej oblasti na internete?
  • Nakupujem bežne na internete?
  • Mám profil aspoň na 2 sociálnych sieťach?
  • Mám ducha pre biznis?

Sleduj agentúry na sociálnych sieťach

Ak si sa dostal/a po tento bod a stále to s tebou vyzerá “marketing positive”, nasleduje ďalší krok. Sledovanie agentúr a obľúbených značiek na sociálnych sieťach. Mnohé agentúry píšu blogy, uverejňujú svoje práce a zákulisné info. Dokážeš navnímať nielen povahu práce, ale aj atmosféru firiem. Zistíš tak, či by to mohlo byť pre teba to pravé prostredie. V neposlednom rade budeš mať prehľad o všetkých voľných pozíciách či ponúkaných stážach. Zoznam agentúr nájdeš napríklad na adma.sk.

Sleduj všetko, no sústreď sa len na jedno

Marketing je ohromne široký. Každý deň pribúdajú desiatky noviniek a nástrojov. Aktuálne existuje takmer 7000!!! marketingových nástrojov. Čo tým chcem povedať? Ak niekto o sebe tvrdí, že je marketér, ktorý vie všetko, je to bullshit.

Marketér by mal mať všeobecný prehľad o dianí, no vybrať si len jednu oblasť, v ktorej pôjde do hĺbky. Preto sa napríklad my v DASE venujeme len analytike a ja v rámci konzultácii budovaniu značky a content marketing.

oblasti marketingu, práca v marketingu

Vzdelávaj sa

Nie je nič jednoduchšie. Zahraničných zdrojov je nekonečne. A Slovenských je stále viac a viac.

Ak si úplný začiatočník, odporúčam Digitálnu garáž od Google. Je dostupná 24/7 a úplne zadarmo. Zároveň ti poskytne základný prehľad.
Keď ťa niečo zaujme a chceš to vedieť viac do hĺbky, vieš si nájsť špecializovaný kurz na Learn2code. My sme tam napríklad vytvorili kurz o data-driven marketingu a ja som vytvorila kurz o tom, ako tvoriť úspešný content marketing.

 

Záverom len toľko, že marketing je super dynamická oblasť, v ktorej sa človek nikdy nenudí. Tiež ide o veľmi progresívne prostredie, plné zaujímavých ľudí. V neposlednom rade spomeniem, že žijeme v dobe zmeny a flexibility. Ak to s marketingom skúsiš a nevyjde to, nevadí. Zameriaš sa niečo iné. Doba, kedy sme museli vyštudovať jednu vec a venovať sa len tej, je preč. Dnes môžeme mať za život aj niekoľko rôznych kariérnych smerovaní. Využime to. 🙂

P.S.: It goes without saying, but English is crucial knowledge in marketing. So, if you can´t read and speak English, start to learn it. Right now! 😉