Facebook predstavil 3 nové funkcie na efektívnejšie reportovanie reklám

Vyhodnocovanie aktivít užívateľa naprieč kanálmi (multi channel) a zariadeniami (cross-device) je pre marketérov kľúčové. Facebook si to uvedomuje a svoj Analytics pravidelne obohacuje o nové funkcie. V uplynulých týždňoch to boli tieto tri:

  1. Reportovanie naprieč účtami
    Tento nový prehľad umožní inzerentom porovnať jednotlivé metriky naprieč viacerými účtami na jednom mieste. Porovnať dosah, počet impresií či konverzií tak môžete bez pracného vytvárania vlastných reportov.
  2. Vlastné metriky
    Odteraz si môžu užívatelia vytvárať vlastné metriky, podobne ako to poznáme v Google Analytics. Vlastné metriky si vytvoríte raz a môžete ich používať naprieč reportami.
  3. Reportovanie konverzných ciest
    Sledovať interakcie užívateľa pred uskutočnením konverzie je vo Facebook Analytics možné už nejaký ten mesiac. Teraz však Facebook zavádza aj prehľady konverzných ciest, pomocou ktorých môžete veľmi ľahko identifikovať najefektívnejšie konverzné cesty pre váš biznis.

Facebook Analytics Account Report

Viac na: SEJ

Machine learning vylepšenia v Google Analytics App + Web vám ušetria čas aj peniaze

Poznáte to. Urobíte zmeny na e-shope, alebo nasadíte nové trackovanie cez GTM a o niekoľko dní (nebodaj týždňov) si v dátach všimnete zdanlivo nesúvisiacu anomáliu. Vďaka novým automatickým upozorneniam v App + Web sa o chybách v dátach dozviete skôr ako kedykoľvek predtým. Nastaviť si však môžete aj vlastné upozornenia a Google Analytics vás upozorní hneď ako daná metrika dosiahne prahovú hodnotu.

Google analytics App + Web, automated and custom insights

Google však nezaháľa a svoj nový Analytics pumpuje funkciami v šialenom tempe. Najnovšie pribudli do App + Web aj:

  • Možnosť agregácie dát až z 50 rôznych webov, appiek a webových aplikácií
  • Cohortova analýza
  • User Lifetime – možnosť sledovať aktivity užívateľov rozdelených do vlastných dimenzií
  • Rýchlejší prístup k dátam cez fulltextové vyhľadávacie pole (zatiaľ len v angličtine)

Google Analytics App + Web, fulltext search

Viac na: Google Blog

Magické tlačidlo v Google Optimize

Na Google Marketing Platform Partner Summit v San Franciscu predstavil Google nové reportovacie rozhranie v nástroji Google Optimize. Do nového reportu sa dostanete prostredníctvom tlačidla „Try updated reporting“ v pravom dolnom rohu Google Optimize rozhrania.

Google Optimize - try updated reporting

Prečo o tom vôbec hovoríme? Vyhodnotiť A/B testy nie je vôbec jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Aj keď bude jedna verzia dosahovať lepšie výsledky, rozdiel v konečnom dôsledku vôbec nemusí byť signifikantný. Google v novom reporte rozdelil dáta z Google Analytics a Google Optimize pre lepšiu prehľadnosť a pridal slovné vyhodnotenie testu. Užívatelia vďaka tomu môžu vyvodiť správne závery aj bez hlbších znalostí štatistiky.

New Google Optimize report

Viac na: Google Support

Má vôbec web pre miestnu firmu zmysel? Pozrime sa na dáta

Aj keď dnes ecommerce rastie brutálnym tempom, stále je okolo nás množstvo lokálnych firiem s kamennou prevádzkou. Oplatí sa vôbec miestnym firmám investovať do vlastného webu?

Spoločnosť BrightLocal publikovala štúdiu, kde analyzovala anonymizované dáta 11.000 webových stránok z celého sveta. Áno, sú to presne tie dáta, ktoré zdieľate so svetom, keď povolíte v nastaveniach Google Analytics „benchmarking“. A čo zistili?

  • priemerná návštevnosť webov lokálnych firiem je 1099 návštev mesačne
  • až 54 % webov nemá nastavené žiadne ciele v Google Analytics
  • priemerná dĺžka návštevy je 1 minúta a 36 sekúnd
  • počet stránok na návštevu je 2,17 a v prípade návštev z mobilov 1,88
  • až polovica návštevnosti pochádza z organiky, 37 % priamo
  • priemerný bounce rate je 60,23 %
  • najvyšší bounce rate majú weby marketingových agentúr 🙂
  • mať web (alebo aspoň Google My Business záznam) je dôležité najmä pre predajcov áut, ubytovacie zariadenia a reštaurácie

Local business unique users

Viac na: BrightLocal