Čo je to vlastne MeasureCamp?

Je to (ne)konferencia, ktorá sa zaoberá všetkým, čo súvisí s webanalýzou. A práve na Measurecampe v Bratislave sa stretlo približne 100 nadšencov tohto najrýchlejšie sa rozvíjajúceho odvetvia na svete. Measurecamp Bratislava patrí do rodiny Measurecampov, ktoré sa konajú po celom svete. Ich účelom spojiť analytické sily, vymeniť si vzájomne know-how a vytvoriť tak celosvetovú analytickú komunitu.  

Táto (ne)konferencia je však niečím neobvyklá. Je špecifickým formátom: Každý môže prednášať a naučiť poslucháčov niečo nové. Je pritom jedno, či ponúkate riešenie problému a radi ho zazdieľate alebo, naopak, riešenie problému len hľadáte a radi by ste urobili mini brainstroming s ostatnými účastníkmi.

Radi diskutujete? Radi prezentujete? Radi počúvate a zamýšľate sa? Tak ste na Measurecampe správne. Každý sa na Measurecampe niečo nové naučí. Measurecamp je úplne neformálny a v tom je jeho sila. Preto som sa cítil veľmi príjemne už od prvej sekundy, ako som naň prišiel.

Measurecamp Bratislava – rekapitulácia

Po príchode na nás čakali milé raňajky, po ktorých organizátori vysvetlili celý koncept MeasureCampu počas úvodnej session.

Vonku potom už čakala tabuľa, kde každý z účastníkov mohol pripnúť svoju tému, o ktorej chcel rozprávať. Skoro všetky prednášky boli v angličtine, a to preto, aby aj zahraniční hostia MeasureCampu mohli prispieť do diskusie.

Človek si už potom len musel vybrať, ktorých diskusií sa zúčastní. A kedže niektoré prednáškové bloky prebiehali v rovnakom čase v rôznych miestnostiach, výber bol niekedy veľmi ťažký.

Dovolil som si vybrať niektoré prednášky, ktoré mi pripadali podnetné a zaujímavé.

Ako sa vysporiadať s AdBlockerom?

Táto prednáška bola skutočne podnetná. Môj kolega Peter Šutarík v nej vysvetlil, ako sa dá cez Measurement protokol zistiť, koľko percent používateľov blokuje nejaký analytický nástroj.

Ako podnet pre túto prednášku slúžil malý rozdiel objednávok pri porovnaní interného systému e-shopu s objednávkami registrovanými cez enhanced ecommerce v Google Analytics.  

Ak napríklad teda na náš e-shop príde 100 používateľov a 20 z nich má zapnutý AdBlocker, všetky ich transakcie sú pre nás neviditeľné. Google Analytics v tomto prípade eviduje len 80 používateľov.

Riešením toho, ako zistiť, koľko percent používateľov využíva AdBlocker, je posielať dáta cez Measurement protocol. Nebudete mať síce informáciu o transakciách týchto používateľov (je potrebné totiž rešpektovať rozhodnutie týchto používateľov na blokovanie analytických nastrojov pre ochranu súkromia), avšak budete vedieť, koľko percent ich bolo. Na túto tému sa však podrobne pozrieme v ďalšom článku.

Medzi hrdými sponzormi Measurecampu DASE nemôže chýbať. 🙂

Customize or DIE

Treba sa sústrediť na klienta a ušiť mu analytickú implementáciu presne na mieru. V tomto duchu sa niesla i prednáška Ricka Dronkersa. Presne na mieru v tomto prípade znamená využiť všetky funkcie, ktoré Google Analytics ponúka. Každá implementácia, ktorá nevyužíva vlastné metriky, vlastné dimenzie a vypočítané metriky, je len na okraji svojho potenciálu.

Rick na príklade klienta predávajúceho autá ukázal, ako je možné vhodne kategorizovať značky áut, ich konkrétne modely, prípadne palivo, ktoré využívajú, a urobiť na základe toho lepšiu analýzu.

Táto funkcionalita je podobná zoskupeniu podľa obsahu. Avšak zoskupenie podľa obsahu ponúka len základné možnosti. Nejde tak do hĺbky a je komplikovanejšia na reporting. Napriek tomu naše vlastné zoskupenie podľa obsahu ponúka omnoho lepši pohľad, tým pádom lepšie možnosti na analýzu – hlavne pre komplexnejšie a veľké e-shopy. Zaujímavou sa stane táto analýza v tom prípade, ak napríklad konkrétne modely áut spojíme s konkrétnymi vlastnými metrikami.

Pre dobrú analýzu je treba mať kvalitné a prehľadné dáta. 

Exponea je analytický zázrak

V ďalšej zaujímavej prednáške rozprával samotný zakladateľ Exponei – Jožo Kováč. V otvorenej diskusii vysvetlil, ako on vidí budúcnosť analytiky v marketingovom cloude.

Priemerný marketér využíva niekoľko nástrojov na dobré marketingové rozhodnutia. Musí zvládnuť ich nastavenie a musí sa v každom z nich vedieť zorientovať.

Exponea je v podstate taký švajčiarsky nožík webovej analytiky. Kombinuje dáta z množstva  zdrojov, a tým odbremeňuje marketérov od nepotrebných úkonov, s ktorými by potom museli stráviť množstvo času. Už teraz sa teším, ako sa s ňou jedného dňa naučím pracovať.

Ďalšia zaujímavá prednáška: Analytické faily a úspechy od Petra Jakuša. O tom, ako sa nie vždy všetko pri analýze podarí.

Zhrnuté a podčiarknuté

Na každej prednáške som sa naučil niečo nové, prípadne som sa pozrel na problém z inej perspektívy. Práva webového analytika je kreatívna, a preto sa teším, že mám zasa veľa nových impulzov na rozmýšľanie.

Po náročnom dni bola ešte pripravená after párty, kde som sa mohol porozprávať a spoznať ostatných analytických kolegov v inom svetle.

Veľmi zaujimavý event, zaujímavé rozhovory a veľa impulzov na rozmýšľanie. Ďakujeme a istotne prídem i na ďalší ročník.