Legendárny GTM Tools opäť ožíva!

Pred pár mesiacmi sme vás so slzami na krajíčku informovali o konci nástroja GTM Tools. Tento voľne dostupný nástroj, ktorého autor bol Simo Ahava, slúžil predovšetkým na rýchlejší update GTM kontajnerov a nejednému analytikovi ušetril množstvo času, nervov a šedivých vlasov.

Dnes vás môžeme s radosťou informovať, že GTM Tools v najbližších mesiacoch opäť ožije! Záštitu nad jeho ďalším vývojom prevzala spoločnosť Stape. Okrem podpory serverového GTM a redizajnu platformy sa môžete tešiť napríklad aj na import šablón z GitHubu. Aké ďalšie funkcie by ste v GTM Tools privítali?

Viac na: GTM Tools

Nové parametre v BigQuery exportoch

V júli prebehla séria updatov, po ktorých sa do BigQuery začali ukladať nové parametre z GA4. Klienti tak získajú nové možnosti pre analýzu dát prostredníctvom BigQuery. A o aké dáta sa jedná:

  • zdroj návštevnosti na úrovni relácie
  • doplnkové UTM parametre (manual_creative_format, manual_marketing_tactic, manual_source_platform)
  • doplnkové dáta pre webové vlastníctva (batch_page_id, batch_ordering_id, batch_event_index

Viac na: Google Support

Piwik PRO šablóny pre serverové GTM

Áno, čítate správne. Spolupráca vývojárskeho tímu Piwik PRO a Sima Ahavu priniesla výsledky v podobe GTM šablóny pre analytický nástroj Piwik PRO. Ake templaty sú k dispozícii?

  • Piwik PRO: tag pre odosielanie dát na Piwik PRO servery
  • Piwik PRO Client: šablóna pre získavanie dát z Piwik PRO JavaScript meracieho kódu

Šablóny nájdete klasicky medzi komunitnými templatami v Google Tag Manageri, prípadne si ju môžete stiahnuť z GitHubu. Šablóny sú navrhnuté tak, aby dáta, ktoré cez ne pretekajú, bolo potenciálne možné použiť aj pre ďalších vendorov.

Viac na: blog Sima Ahavu

Nový diel podcastu DATABASED

Pozvanie do nášho podcastu DATABASED prijal Jaro Uram, ktorý pracuje ako SEO Teamleader v jednej z najväčších slovenských marketingových agentúr – Visibility. Jaro nám porozprával o tom, ako správne analyzovať SEO, na čo si dať pri analýze dát pozor a dozviete sa, ktoré prístupy v SEO sú preceňované, a ktoré zase nedocenené. Keďže aj naša Júlia má SEO background, tešiť sa môžete aj na zaujímavé príbehy z praxe.

Budeme radi ak podporíte náš podcast zdieľaním, začnete ho sledovať, alebo ho ohodnotíte. Budeme tiež vďačný za každú spätnú väzbu. Je nejaká téma, prípadne hosť, ktorého by ste si v podcaste chceli vypočuť? Napíšte nám dolu do komentárov.

Viac na: Spotify DATABASED

Koniec podpory Internet Exploreru v Google Tag Manageri

Na záver tu pre vás máme jednu čerešničku, a.k.a. fun fact. Google Tag Manager od 15. júla 2024 už nie je možné používať s prehliadačom Internet Explorer. 😀 Pri čítaní tejto „novinky“ ma skôr prekvapilo, že Internet Explorer ešte vôbec existuje. Neverím, že nejaký analytik IE ešte používa, ale ak náhodou áno, tak je najvyšší čas vstúpiť do 21. storočia s nejakým moderným prehliadačom. Len pre zaujímavosť doplním, že Microsoft ukončil podporu prehliadača Internet Explorer ešte 15. júna 2022.