Prechádzajú vaše služby z onlinu do offlinu? Obsahuje váš web formuláre, ktoré si vyžadujú ďalšie akcie, aby sa leady premenili na konverzie?

V tomto článku sa pozrieme na to, ako možno zachytávať spätne aj takéto akcie, ktorých priebeh sa presunul mimo vášho webu a optimalizovať tak kampane ešte presnejšie.

Pre ilustráciu si predstavme 2 kampane, ktoré smerujú na váš formulár na webe.

Offline Conversion Tracking - Google Ads 1

Povedzme, že sa tieto 2 kampane zobrazovali približne rovnakému počtu používateľov v rovnakom časovom priebehu.

 

👉 Kampaň A vygenerovala 100 leadov a teda 100 používateľov vyplnilo tento formulár a prejavilo tak záujem o vašu ponuku.

👉 Kampaň B vygenerovala 80 leadov.

 

Podľa týchto výsledkov možno automaticky vyhodnotiť Kampaň A ako úspešnejšiu a prostriedky by sme tak alokovali pre túto kampaň.

Ďalší krok v tomto procese by mohol predstavovať kontaktovanie zákazníkov, ktorí prejavili záujem, s ostatnými detailmi ponuky, prípadne inými vecami potrebnými zo strany zákazníka pre uzavretie obchodu.

Čo teda, ak náš funnel po odoslaní ponuky všetkým potenciálnym zákazníkom vyzerá takto?

Offline Conversion Tracking - Google Ads 2

V prípade Kampane A je to 40% a v prípade Kampane B je to 62,5% zákazníkov, ktorí sa dostali do ďalšieho kroku a teda pozitívne reagovali, prípadne odoslali potrebné veci pre podpis.

Táto informácia výrazne upravuje pôvodný výsledok obidvoch kampaní, keďže Kampaň B vyzerá byť v tomto prípade výkonnejšia, nakoľko vygenerovala o 22,5% viac qualified leads – ktoré z pohľadu optimalizácie predstavujú relevantnejšie publikum.

Posledná fáza procesu predstavuje uzatvorenie dohody a teda skutočnú konverziu, ktorá generuje revenue.

Offline Conversion Tracking - Google Ads 3

👉 Kampaň A – zo 100 prejavených záujmov, len 5 konvertovalo na reálnu hodnotu (CR – 5%)

👉 Kampaň B – z 80 prejavených záujmov, len 10 konvertovalo na reálnu hodnotu (CR – 12,5%)

Až teraz môžeme skutočne predpokladať, že Kampaň B bola naozaj úspešnejšiou (2,5x).

Custom CRM

Takéto lieviky si spoločnosti väčšinou dokumentujú vo svojich CRM systémoch, ktorých integrácie s reklamnými systémami sú často krát nereálne (najmä pre menšie firmy), či už kvôli technickým, alebo finančným dôvodom.

V ďalšej časti si ukážeme ako je možné prepojiť takéto interakcie, ktoré pochádzajú z onlinu, no konvertujú offline, a ktoré môžeme priamo pomocou identifikačných parametrov využiť pre optimalizáciu kampaní napr. v Google Ads.

Pre takéto účely si jednoduché, plnefunkčné CRMko vieme vytvoriť s využitím 3 nástrojov

👉 Google Sheets

👉 Google Tag Manager

👉 Zapier (data streamline).

Na webe sa nachádza formulár, alebo iný element, ktorý zachytáva a odosiela leady.

Offline Conversion Tracking - Google Ads 4

Pomocou GTM dokážeme tieto interakcie zachytávať a ukladať ich do pred-vytvoreného CRMka, kde sa parametre automaticky roztriedia.

Offline Conversion Tracking - Google Ads 5

Najpodstatnejšie sú pre nás v tomto prípade identifikačné parametre ako GCLID (prípadne WBRAID/GBRAID – pre iOS/app používateľov), ktoré google využíva pre atribúciu kampaní. Odosiela sa v URL adrese alebo ako cookie _gcl_aw.

Tento parameter nemusí byť však vždy dostupný, preto je vhodné ho doplniť inými parametrami, ako je napríklad email alebo telefónne číslo, ktoré taktiež podporujú presnosť atribúcie.

Dôležitou informáciou je tiež dátum a čas, kedy používateľ vykonal interakciu (Timestamp resp. “CONVERTED”) a hodnota – v prípade, že prichádzajúce leady majú rozdielnu hodnotu.

V praxi to bude vyzerať tak, že keď zákazník odošle formulár, v CRMku sa zobrazí nový riadok so statusom “New” – pri úprave prvého stĺpca a teda zmene statusu zákazníka sa odošle konverzia do Google Ads (pre každý krok je ideálne mať pripravenú samostatnú importovanú konverziu v Google Ads).

Presun informácií po splnení podmienok v Google Sheets zabezpečí Zapier, ktorý automaticky zašifruje citlivé dáta a odošle konverziu v požadovanej forme do Google Ads..

Offline Conversion Tracking - Google Ads 6

..kde je možné s konverziami ďalej pracovať a optimalizovať.

Offline Conversion Tracking - Google Ads 7

A samozrejme nezabudnite, ak potrebujete s analytikou pomôcť, alebo máte nejaké otázky, napíšte nám na cibula@dase.sk 🖖