Pokiaľ chcete viesť úspešný biznis, je potrebné si stanoviť, aké ciele chcete dosiahnuť a pravidelne sledovať, či ich napĺňate. Ak sa plnenie cieľov nevyvíja podľa vašich predstáv, vďaka KPI dashboardu viete zasiahnuť skôr, ako bude neskoro.

Správne zostavený KPI report má prínos pre majiteľa menšej firmy, ktorý chce získať rýchly prehľad nad aktuálnym plnením vytýčených cieľov, marketéra, ktorý optimalizuje výkonnosť online aktivít a potrebuje dopredu vedieť, či splní vytýčené ciele, ale aj pre manažérov na rôznych stupňoch riadenia, ktorí chcú získať prehľad o kľúčových metrikách bez zahltenia množstvom nadbytočných dát.

Výzva

U nášho klienta Luigi’s Box to nie je inak. Klient si každý rok definuje KPI, ktoré chce v daný rok dosiahnuť. Klient vedie svoj biznis v deviatich krajinách a pre každú krajinu má biznisové ciele rozdielne.

Keďže máme s klientom dlhodobú spoluprácu, prišiel k nám s požiadavkou vytvoriť pre neho unifikovaný prehľadný report, v ktorom si môže kedykoľvek skontrolovať, či sa dané KPI napĺňajú. Podmienkou bolo mať report pre každú krajinu, zahrnutých všetkých 7 meraných cieľov na webe a okrem dát z GA4, mať obsiahnuté dáta aj z Goolge Ads a Search Console.

Riešenie

Naše riešenie predstavovalo vytvorenie 9 KPI reportov pre každú krajinu a jeden súhrnný KPI report, ktorý tvorí súčet všetkých jazykových variácií a všetkých cieľov.

Reporty sme vytvárali v Looker studiu, aby report obsahoval všetky potrebné dáta, ale aby sme ním ulahodili aj oku klienta.

Čo náš KPI dashboard obsahuje?
  • Stránku s prehľadom plnenia jednotlivých cieľov rozdelenou do logických skupín
  • Podrobnú stránku s detailnými informáciami pre jednotlivé KPI
  • Plnenie cieľa k dnešnému dňu
  • Predikciu plnenia cieľa do konca roka
  • Vývoj plnenia cieľov v čase
  • Prehľadný a oku lahodiaci dizajn
  • Možnosť používať dashboard opakovane na ďalšie roky

Luigis Box KPI report sa skladá zo 6 častí.  Prvá strana tvorí celkový prehľad. Tu vidí klient plnenie každého cieľa pre danú krajinu. Ako graf sme použili “mierku”, ktorá zobrazuje, koľko percent z daného cieľa sme za časový rámec splnili. Teda porovnávame cieľ na rok 2024 verzus aktuálny stav podľa mesiaca v roku.

case study DASE blog luigis box 1

case study DASE blog 2luigis box

Na druhej strane reportujeme súčet všetkých cieľov a na tretej strane reportujeme každý cieľ jednotlivo. V týchto sekciách už používame viaceré typy grafov.

Grafy ukazujú, koľko formulárov bolo odoslaných, súčet uplnynutých dní za tento rok, aktuálny plán plnenia, priemerné denné plnenie cieľa a predikciu, či sa daný cieľ naplní. Spodný graf ukazuje plnenie cieľa po mesiacoch.

 

case study DASE blog luigis box 3

 

Tieto metriky sú sledované aj pri reportovaní interakcie používateľov s webom klienta a pri reportovaní Google ads cieľov, ktorých je 8.

 

case study DASE blog luigis box 4

 

Posledná sekcia reportuje Search Consolu, kde pracujeme s lineárnymi grafmi pre 6 sledovaných metrík.

 

case study DASE blog luigis box 5

 

A ako to vyzerá v súhrnnom KPI reporte? Tu sa porovnávajú jednotlivé krajiny s plnením daného cieľa, alebo so súčtom všetkých cieľov pre každú krajinu.

Kliknutím sa vlajku sa dostanete na report danej krajiny.

 

case study DASE blog luigis box 6

 

Klient používa okrem týchto reportov aj rôzne iné reporty (napr. Google Sheets, Ahref, Hubspot a i.).

Aby mal klient prístup ku všetkým dátam z jedného miesta, vložili sme na koniec súhrnného reportu stránku s odkazmi na ostatné reporty.

 

case study DASE blog luigis box 7

Čo na to povedali Luigi’s Box?

Klient je s reportami spokojný, čo nasvedčuje aj tomu, že ich používa už 2. rok.

“Reporty nám hlavne pomáhajú hlavne vidieť, ako sme na tom s naplňaním našich cieľov. Máme stanovené ročné ciele, ktoré chceme dosiahnuť a približnú konverznú mieru z jednotlivých typov. Ak si zvýšime cieľ na rok, musíme vedieť, o kolko cca potrebujeme viac leadov z jednotlivých konverzií. Tiež nám vaše reporty pomáhajú odhaliť naše slabé miesta a to, ktorý prvok, alebo jazyková mutácia, fungujú lepšie a ktoré horšie.”

Matej Kukučka
CMO pre Luigi’s Box

 

Pokiaľ si aj vy chcete prehľadne vyhodnocovať vaše ciele a chcete si ušetriť čas pri vytváraní dashboardov, ozvite sa nám na cibula@dase.sk a my vám s tým radi pomôžeme. ✌